Varna24.bg Купен Пашов, началник-отдел Дейности по защита на населението“ в Община

...
Varna24.bg Купен Пашов, началник-отдел Дейности по защита на населението“ в Община
Коментари Харесай

Община Варна била готова за изненадите на зимата

Varna24.bg  Купен Пашов, началник-отдел " Дейности по отбрана на популацията “ в Община Варна.

" Доколкото ми е известно има към този момент контракти с компаниите, които поддържат пътищата. По отношение на здравните заведения, обществените, детските градини и учебните заведения всичко е обезпечено с гориво и друго належащо за зимата. " Градски превоз " ни е дал проект, че е приключил също подготовката си. ", разяснява Купен Пашов.

Що се отнася до настаняването на бедстващи хора при неподходящите метеорологични условия той изясни, че досега не е имало такива случаи, при които да има нужда от настаняване. Що се отнася до бездомници, те са настанявани в Приюта. Въпреки това, в случай че се появи потребност, Пашов сподели че има разновидности за настаняване на бедстващи. 

Стана ясно още, че има подготвеност и за обработка на платната на Аспарухов мост, ако температурите паднат и мостът стартира да замръзва.

Купен Пашов показа, че най-проблемният сектор всяка зима е пътят за Каменар, по тази причина компаниите по поддръжката са предизвестени да реагират бързо, в случай че има сняг или навявания в този сектор. 

Както всяка година от Община Варна насочиха апел при положение, че падне сняг жителите да заобикалят да се предвижват с персоналните си коли, а да употребяват градския превоз, с цел да не се образуват тапи и закъсали возила да пречат на снегорините да си свършат работата.  

При нужда ще бъде търсена помощ от пожарната и Военноморски сили. 

По информация на регионалния шеф Стоян Пасев за Българска телеграфна агенция всички общини и институции във Варненска област са подготвени за идния зимен интервал. 

Той посочи, че съвещание за готовността за зимата е било извършено в края на октомври. Повечето от общините имат подписани контракти за зимна поддръжка на пътищата, като три от тях ще обезпечат това със лична техника, сподели Пасев и посочи, че това са Девня, Ветрино и Суворово. Община Суворово ще има и съдействието на локалните зърнопроизводители, които разполагат с доста техника.

Пасев уточни, че договорите за зимната поддръжка на пътищата на три от общините са до края на годината, което значи, че през януари би трябвало да подпишат нови контракти. По думите му тези общини са подготвили и изиграли търговете и чака те да разгласят месец преди този момент техните компании за поддръжка след Нова година. 

За да не се повтаря обстановка от зимата на 2016 година, при която някои компании имаха подписани контракти с няколко общини и то от разнообразни области, което създаваше в допълнение спънки при почистването на пътищата, с сътрудниците от Шумен, Търговище и Добрич сме дали номерата на колите на компаниите, с цел да се избегне това повтаряне, сподели още Пасев. 

Всички общини в региона имат доброволчески структури, които да оказват помощ при бедствени обстановки, заяви още регионалният шеф. Той добави, че общините са обезпечили и " топли стаи " за бедстващи хора, които, в случай че се наложи, да бъдат прибрани да една-две вечери, като в дребните обитаеми места това са самите кметства. Пасев посочи, че единствено община Варна няма такава " топла стая ", само че тя разполага с задоволително пространства, с цел да бъдат обезпечени вероятно бедстващи хора. 

Областният шеф разяснява, че най-трудно е било събирането на информацията за родилките през зимния интервал. Няма информация за популацията от малцинствените групи, те не вървят на доктор и съвсем нямаме данни коя бременна жена в кой месец е, сподели той. В региона е подготвен и описът на хората на хемодиализа и има подготвеност при потребност те да бъдат извозени до двете огромни лечебни заведения във Варна. 

Служители на " Напоителни системи " са обиколили всички язовири на територията на региона и са подхванати нужните ограничения и сега се поддържа равнище, което да може да поеме първата вълна от преваляванията. Пристанище " Варна ", което разполага с доста техника, също е готово да оказва помощ при потребност, разяснява още регионалният шеф и добави, че Военноморските сили също са подготвени да се включат при потребност. 

Сред проблемите Пасев открои тежкото състояние с акумулаторите на колите на пожарната. Той изясни, че на локално равнище няма по какъв начин да се направи каквото и да било. Пасев сподели, че е направил предложение до Министерски съвет пожарните служби да са на послушание на общините, тъй като по думите му " на локално равнище общините имат по-гъвкави качества, в сравнение с при централно ръководство ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР